Fles aversie
- Home
- Fles aversie
Wat is flesaversie?
Wanneer een baby de fles weigert is dit enorm frustrerend voor ouders. Je baby heeft soms een sonde en je wordt door zorgverleners vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Op een gegeven moment ga je jezelf afvragen of er niet iets mis is met je baby. Is je baby misschien ziek en kan hij daarom niet drinken? Dit is ook het punt waarop ouders vaak een second opinion vragen in een ander ziekenhuis en er allerlei onderzoeken worden gedaan om de oorzaak van de aversie te achterhalen.
De oorzaak van het weigeren van de fles is echter niet medisch maar eerder gedrag. Doordat er vaak meerdere momenten van dwang zijn geweest, heeft je baby geleerd om de voeding als iets negatiefs te ervaren. De behandeling van een flesaversie is er dan ook op gericht om de dwang helemaal weg te halen en je baby weer te gaan laten ervaren dat eten leuk is.
Eigenlijk is het ook niet echt een behandeling maar eerder een coachingstraject waarin ik met jullie meekijk hoe de voeding gaat en waar deze dwang precies zit. Aan de hand van jullie verhaal zal ik een stappenplan maken die echt op jullie situatie is afgestemd. Hierbij kijk ik niet alleen naar het eten maar bijvoorbeeld ook naar ritme en slapen.
Tekenen van fles aversie
Wanneer een baby een afkeer van flesvoeding heeft ontwikkeld, kan hij (enkele) van de volgende gedragingen vertonen:
• Lijkt honger te hebben maar weigert vervolgens de fles.
• Eet met tegenzin en alleen als hij honger heeft. Hij neemt dan slechts een kleine hoeveelheid en stopt vervolgens weer. (Meestal tot de ergste honger verzadigd is)
• Wordt gespannen, huilt of schreeuwt wanneer een slabbetje/doekje om zijn nek wordt gedaan, wanneer hij in een voedingspositie/houding wordt geplaatst, wanneer hij de fles ziet, of na het stoppen van de voeding vanwege een boertje .
• Klemt zijn mond dicht en draait zijn hoofd weg van de fles.
• Neemt een paar slokjes of een kleine portie melk, buigt hoofdje naar achteren en begint te huilen.
• Drinkt minder dan verwacht.
• Vermijdt oogcontact tijdens het voeden.
• Weigert eten terwijl hij vast wordt gehouden.
• Beweegt met zijn tong de speen rond in zijn mond en weigert te drinken. (lijkt te ‘spelen’ met de speen)
• Vecht met al zijn kracht tot hij te moe is om nog langer te vechten.
• Drinkt alleen in een slaperige toestand of in slaap.
• Accepteert voeding uit een spuit, lepel of tuitbeker of eet enthousiast vast voedsel na weigering om uit de fles te drinken.
• Vertoont een slechte groei of is gediagnosticeerd als ‘Failure to thrive’.
Het type en de intensiteit van het gedrag varieert tussen baby’s. Dat heeft te maken met de leeftijd, het temperament van een baby en de moeite die ouders doen om hun baby te laten eten.
Ervaringen van andere ouders
- “Goede tips voor de problemen die wij ervaren met de flesvoeding, ze nam hier alle tijd voor. Echt een aanrader je kan haar alles vragen!”
- “Een van mijn zoontjes heeft na 9 maanden sondevoeding een mega flesaversie opgebouwd. Na alles al geprobeerd te hebben kwamen wij deze methode tegen.
Dankzij happiest baby Spa was mijn zoontje binnen twee dagen over de flesaversie heen. Het geven van de fles of de oefenhapjes is nu een groot feest voor ons allemaal!”
- “Danielle is een ontzettend kundige en fijne coach op het gebied van baby voedingsproblemen. Wij hebben van anderen vernomen hoe goed zij is in haar werk en hebben haar benaderd omdat onze baby niet wilde drinken en veel moest spugen. Zij heeft goed geluisterd en kwam met bruikbare tips. We mochten snel langs komen en hadden een goed gesprek. We hebben kort daarna een behandel plan ontvangen waarvan we binnen een paar dagen al resultaat zagen en dat heeft ons leven veranderd. Voor ons gevoel is zij de enige die ervaring heeft met baby’s met voedingsproblemen. Zij handelde sneller dan de artsen die wij eerder hebben gesproken bij verschillende ziekenhuizen. Wij voelden ons bij haar gehoord en geholpen. Danielle is betrokken en bleef contact houden om te bespreken hoe het gaat met onze baby.
- “Super fijne begeleiding, professioneel plan om mee aan de slag te gaan. Onze dochter is hiermee van fles aversie afgekomen. Die ze had ontwikkeld oa. door ernstige reflux en vroeggeboorte.
Maanden getobt hiervoor, veel in ziekenhuis gezeten uiteindelijk met sonde naar huis. Pedagoog, kinderarts, pre verbale logo niemand had de juiste info. Radeloos werden we ervan.
Uiteindelijk via instagram bij Daniëlle terecht gekomen, eerst sceptisch we hadden immers al zoveel hulpverleners gezien. Maar na telefonisch contact het plan enthousiast tegemoet gezien. Ze heeft ook heel veel kennis omtrent prematuur geboren kindjes.
Ik gun iedereen met kindjes die problemen hebben met drinken coaching van Daniëlle. Echt de moeite waard!”
“Een tijdje geleden is mijn vrouw in contact met jou gekomen over het verhelpen van de flesaversie van onze jongste zoon. Wij hebben destijds maanden lang niet geweten dat hij een flesaversie had en hier veel te lang mee doorgelopen. Het is ons opgevallen dat er zo verschrikkelijk weinig over bekend is, zowel onder de ouders als onder de medici. Wij hebben de afgelopen periode meerdere consulten gehad zowel in Nederland, België en zelfs een Engels consult. Ook heeft mijn vrouw het boek van Rowena meerdere keren gelezen. Maar onze voorkeur ging toch wel het meest uit naar het plan dat wij van jou hebben ontvangen. Hier hebben wij op redelijk eenvoudige manier veel informatie uitgehaald wat ons heeft geholpen.”