De eerste 24 uur met je pasgeboren baby gaat vaak heel voorspoedig. Jij bent wakker en alert door alle adrenaline van de bevalling en je baby slaapt voornamelijk. Maar dan breekt de 2e nacht aan en is je baby ineens heel onrustig. Je baby lijkt honger te hebben maar zodra je hem aan de borst legt valt hij na een paar keer zuigen weer in slaap.
Je baby zal de 2e nacht inderdaad wat vaker willen drinken. Dit helpt bij twee overgangen: van (zwarte)meconium naar zachte, gele poep en van colostrum naar rijpe moedermelk. Deze clustervoeding overvalt veel ouders en maakt dat ze zich afvragen of hun baby wel voldoende voeding krijgt. Tenzij de baby niet goed aanhapt of niet efficiënt wordt gevoed, is dit normaal en zal de clustervoeding helpen om de bovenstaande overgangen soepel te laten verlopen. Dit drinken zullen echter korte voedingen zijn waarbij je baby snel in slaap valt.
Zodra je je baby dan weer probeert weg te leggen wordt hij wakker en begint te huilen. Dit patroon blijft zich maar herhalen waardoor je als ouder begint te twijfelen of je baby wel voldoende voeding binnenkrijgt. Is hij niet gewoon uitgehongerd en daardoor onrustig? Of heeft hij nu al last van darmkrampjes?
Dit noemen ze het 2e nachtsyndroom. Zoals de naam al aangeeft treedt dit meestal de 2enacht op (dit kan echter ook de dagen erna nog zo zijn)
De eerste dag is voor je baby een dag waarin ontzettend veel gebeurt.
Vanuit de warme baarmoeder, buitelend in het water, ligt hij ineens plat op zijn rug in een bedje en heeft hij kleertjes aan. Daar waar hij het geruis van de baarmoeder, de hartslag van mama en het gerommel van haar darmen gewend was, hoort hij nu ineens heel veel geluiden die volledig nieuw voor hem zijn. Met een beetje pech is hij in die eerste dag ook al door heel veel mensen aangeraakt en zijn er allerlei onderzoeken gedaan.
Al deze nieuwe indrukken, geluiden en geuren zijn enorm veel prikkels voor een pasgeboren baby.
De enige plek waar de baby rustig wordt is bij borst van mama. Hier hoort en voelt hij die bekende hartslag, ruikt hij haar bekende geur. De geur van de moedermelk lijkt namelijk op die van het vruchtwater waarin hij net maanden heeft doorgebracht. Deze geur maakt dat hij zijn moeder herkent en zelf actief op zoek gaat naar de borst. Ook wanneer je geen borstvoeding gaat geven werkt dit zo! Je hebt immers de eerste dagen wel wat productie waardoor die geur toch af wordt gegeven.
In die tweede nacht (en bij alle veranderingen die nog gaan komen) is je baby dus vooral op zoek naar jou! Doordat hij steeds even aan die borst hapt lijkt het alsof hij nog honger heeft. Hij heeft echter niet zo zeer behoefte aan voeding maar juist aan warmte en veiligheid. De borst van moeder is voor een baby de veiligste en meest rustgevende plek. En iedere keer dat hij daar weg wordt gehaald zal hij gaan protesteren.
Deze behoefte aan troost en heimwee naar de borst kan je baby ook daarna nog regelmatig laten zien. Vooral in situaties die van de dagelijkse routine afwijken. (ergens op visite gaan, bezoek CB of arts etc.)
Leg je baby dus gerust tegen je borst aan wanneer hij onrustig is. En wees niet bang voor die paar slokjes die hij dan eventueel doet om zichzelf te troosten. Dit zal zijn normale voedingspatroon niet ontregelen of in de weg staan.
Kenmerken:
- Meestal in de 2e nacht
- Mama is vaak heel moe van de bevalling (de eerste nacht is mama vaak juist wakker door de adrenaline, terwijl de baby dan moe is en slaapt)
- Baby is alleen rustig wanneer hij dicht bij mama/ aan de borst ligt
- Baby valt aan de borst heel snel in slaap
- Wanneer baby wordt weggelegd wordt hij wakker
Tips om toe te passen:
- Zorg dat baby bij mama kan liggen
- Liefst huid-op-huid contact
- Belangrijk dat handjes van baby bloot zijn (dus geen handschoentjes). De blote handjes op mama’s borst stimuleren de aanmaak van Oxytocine wat de productie van moedermelk weer bevorderd.