Is scheidingsangst de reden waarom jouw baby huilt?

Komt het meest voor: 8-10 maanden of 14-18 maanden. Maar kan optreden tussen de 4 maanden en 4 jaar! Dit kan dus voor ieder kind verschillend zijn.
 
Je baby begint te leren dat jij nog ergens bent, ook als hij je niet ziet. In het Engels wordt dit object permanence genoemd. Dit is een belangrijke ontwikkelingsmijlpaal voor je baby en een teken dat hij veilig gehecht is. 

Je herkent dit doordat je baby heel erg aan je hangt, meer huilt (soms zelfs een soort woede-uitbarstingen) wanneer je de kamer uitgaat of wanneer je hem in bed legt. Hij begint te herkennen dat dit tekenen zijn dat je weggaat. 
 
Hoe je je baby kunt helpen wanneer hij last heeft van scheidingsangst:
 

1. Kiekeboe spelletjes

Dit is wel het meest bekende spelletje om met je baby te doen. Door kiekeboe te spelen leert je baby op een leuke manier dan wanneer iets weg is, dit ook weer terug kan komen, 
 
2. Geplande (korte) periodes van scheiding

Hiermee kun je je baby laten wennen aan het feit dat je er even niet bent. Je kunt dit rustig opbouwen door bijvoorbeeld even naar een andere kamer te gaan of een bekende op te laten passen wanneer je kort boodschappen gaat doen. Je baby gaat hiermee leren dat je ook terugkomt wanneer je iets langer weg bent. (Kiekeboe is immers een hele korte periode)
 
3. Niet stiekem weggaan!

Veel ouders gaan weg wanneer hun baby slaapt of als de baby is      
afgeleid. Dit kan echter juist veel meer angst geven bij een baby. Bij baby’s waar de ouder is weg gegaan tijdens een slaapje zie je dat kinderen bij het wakker worden enorm in paniek raken. Ze snappen namelijk niet waar papa of mama nu ineens is. Door je baby gedag te zeggen en te zorgen dat hij je weg ziet gaan, geeft je baby juist vertrouwen. Probeer het afscheid nemen dus leuk te maken zodat je baby de boodschap krijgt dat het niet erg is dat jij even weg bent. 
 
4. Afscheidsritueel

Ook bij het afscheid nemen geeft een ritueel houvast voor je baby. Hou het afscheid kort (dus niet steeds teruggaan wanneer je baby er moeite mee heeft!). Een knuffel, kus en/of “ik hou van je” is prima. Vertel je baby ook altijd dat je weer terugkomt. Dit maakt het voorspelbaar voor je baby. 
 
5. Zorg ervoor dat je zelf niet emotioneel reageert op het afscheid.

Je baby spiegelt zich aan wat hij bij jou ziet. Wanneer jij moeite hebt met afscheid nemen, er lang over doet of zelf emotioneel wordt dan zal je baby dit als voorbeeld nemen. Wanneer jij op een rustige en vrolijke manier gedag zegt/afscheid neemt zal je baby leren dat het oké is dat jij even weg bent. 
 
6. Erken de gevoelens van je baby en stel hem gerust

Blijf rustig en erken dat je baby het moeilijk heeft. Je kun iets in de volgende trant zeggen: “Ik snap dat je het niet leuk vindt dat ik wegga, maar ik moet nu echt gaan. Ik hou van je en ik kom zo snel mogelijk terug” 
 
7. Hou een slaaproutine aan voor je baby

Net als bij een afscheidsroutine, geeft een slaaproutine houvast. Door de slaaproutine kan je baby zich gaan voorbereiden op het feit dat hij gaat slapen en jou dus even niet ziet. De routines geven een gevoel van veiligheid en zorgen ervoor dat je baby makkelijker door deze fase heen zal gaan.
 
8. Breng overdag tijd door in de slaapkamer van je baby

Sommige kinderen raken al overstuur zodra je een stap in hun kamer zet. Wanneer je alleen dan in het kamertje komt zien ze de plek als bedreigend. Dit is immers de plek waar je hem altijd alleen laat. Je kunt deze associatie veranderen wanneer je ook overdag tijd met hem doorbrengt in het kamertje. Zorg dat je de kamer niet alleen gebruikt om in te slapen maar ook om hem bijvoorbeeld aan te kleden, te verschonen of met hem te spelen. Op deze manier kun je hem ook laten wennen aan zijn ledikantje. Dit kun je doen door hem bijvoorbeeld even met wat speeltjes in het ledikant te leggen wanneer je zelf gaat douchen. Op deze manier zal de transitie naar het ledikant makkelijker gaan.
 
9. Voeg geen grote veranderingen toe aan de routine van je baby 

Wanneer je baby door een slaaptransitie of andere grote fase gaat kun je het beste vasthouden aan de routine die hij kent. Ook niet wanneer je het idee hebt dat het helpt. In deze fase gaan ouders soms naast hun kind liggen omdat hij op die manier makkelijker in slaapt valt. Hij zal dit inderdaad ook doen maar hij zal daarmee ook niet in de volgende fase komen. Het gevolg kan dan zijn dat je de eerstkomende jaren nog naast hem zal slapen!
 
10. Zorg dat je een plan hebt!

Wanneer het niet lukt om je baby te laten slapen kan het verstandig zijn om hulp te zoeken en een slaapplan op te laten stellen. Wanneer je zelf uitgeput raakt zul je merken dat je van alles probeert om je baby maar te laten slapen. Dit zal echter nog meer onrust geven waardoor je op een gegeven moment helemaal door de bomen het bos niet meer ziet! Een gedegen plan kan je dan houvast geven. 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?