Wanneer je kindje prematuur geboren is (jonger dan 37 weken) dan gaan eigenlijk alle dingen net even anders. Dit geldt ook voor het slapen. Prematuren zijn vaak nog erg jong wanneer ze met ontslag mogen (meestal ruim voor de uitgerekende datum) en slapen in verhouding met op tijd geboren baby’s veel. Ook slapen deze baby’s over het algemeen vrij kort (slaapjes van 20 minuten zijn voor een prematuur heel normaal!) Het ritme is daardoor heel rommelig, en dit kan ouders soms onzeker maken.
Net als bij alle andere ontwikkelingen is het dus goed om van de uiterekende datum uit te gaan bij het slapen en niet van de daadwerkelijke geboortedatum (de zgn. Gecorrigeerde leeftijd)
Slaaptips voor prematuren
1. Zorg voor voldoende daglicht!
Om je baby te helpen met het krijgen van een dag/nachtritme, is het belangrijk om hem overdag bloot te stellen aan daglicht. Ga dus vooral lekker naar buiten! Is het te slecht weer om naar buiten te gaan dan kun je de gordijnen goed opendoen en zorgen dat je baby zo voldoende licht krijgt. In de avond en nacht wil je licht juist zoveel mogelijk reduceren. Teveel licht heeft namelijk invloed op je slaaphormoon (Melatonine)
2. Ga uit van de uitgerekende datum van je baby (de gecorrigeerde leeftijd)
Op tijd geboren kinderen slapen rond een leeftijd van 4 maanden vaak redelijk de nacht door. (hiermee bedoel ik zo’n 6 tot 8 uur aaneengesloten). Wanneer je baby met 32 weken geboren is, betekent dit dus dat de kans groot is dat hij met 6 maanden pas door gaat slapen!!
3. Volg de Veilig Slapen richtlijnen en laat je baby op zijn rug slapen
Zeker bij prematuren zijn ouders gewend dat hun baby op zijn zij of buik slaapt. Dit hebben ze in het ziekenhuis immers vaak gezien. In het ziekenhuis mag dit alleen wanneer een kindje aan de monitor ligt. Zodra de monitor gestopt wordt dan moet het kindje uit veiligheid op de rug worden gelegd. In veel ziekenhuizen wordt er met een schema gewerkt om een kindje te laten wennen om op zijn rug te slapen. Helaas is dat niet overal het geval en worden er zeker ook in ziekenhuizen nog methodes gehanteerd die niet voldoen aan de Veilig Slapen richtlijnen. Wees je ervan bewust dat niet alles in het ziekenhuis ook gaat zoals het hoort!
De overige Veilig Slapen richtlijnen zijn als volgt:
- In een eigen bedje
- In een slaapzak
- Behalve een speen geen andere dingen in bed (dus ook geen knuffels en losse doekjes)
4. Draag je baby zoveel mogelijk
Net als op tijd geboren baby’s hebben prematuren behoefte aan lichamelijk contact. Doordat ze aan het begin van hun leven veel hebben moeten missen zie je dat die behoefte bij prematuren vaak nog sterker is.
Prematuren hebben vaak al veel stress ervaren en het dragen van je baby helpt om stress te reduceren. Er is inmiddels uit onderzoek naar voren gekomen dat baby’s die minimaal 3 uur per dag gedragen worden, in de avonduren 43-54% minder huilden! Kies wel voor een draagsysteem die geschikt is voor prematuren! (bijvoorbeeld het Womboo buidelshirt) En onthoud dat alles een fase is! Ook het onregelmatige slapen gaat weer voorbij.