Onze maatschappij is geobsedeerd door slapen, en dan vooral door het doorslapen van baby’s. Hoeveel je kind slaapt wordt als maatstaf gebruikt om mensen te beoordelen op hun ouderschap en zelfs op het feit of de baby een gezonde ontwikkeling heeft.
Alhoewel onze wereld is veranderd, is het slapen van baby’s al eeuwen hetzelfde. Dingen die nu worden beoordeeld als slecht voor je baby of zijn ontwikkeling, zoals voeden tot je baby slaapt, samen slapen of geen vast schema hebben, worden van oudsher toegepast. Eeuwenlang sliepen kinderen wanner ze moe werden en sliepen ze bij hun moeder zodat ze continue gevoed konden worden.
De verwachting dat een kind de hele nacht door moet slapen komt dan ook vanuit de maatschappij en niet vanuit biologie of wetenschap.
Zelfs een volwassenen slaapt eigenlijk nooit de heel nacht door. We worden wakker om te plassen, een slokje water te drinken of om even tegen onze partner aan te kruipen. Wanneer je een smartwatch of Fitbit hebt kun je zelfs zien hoe vaak je wakker bent geweest gedurende nacht, zonder dat je je dat realiseert!!
En als je dan wakker wordt, dan kun je over het algemeen zelf aan je behoefte voldoen. Jij kunt naar de badkamer gaan om een slokje water te drinken en vervolgens weer naar bed om te gaan slapen. Het enige wat je baby kan doen is huilen, zodat jij komt om aan zijn behoefte te kunnen voldoen. En dan is daar ook nog eens het probleem dat je op dat moment dus wel moet kunnen weten wat die behoefte is.
Stel: Jij denkt dat je baby huilt omdat hij honger heeft, dan voed je hem. Maar als zijn behoefte een schone luier was dan zal hij na die voeding dus niet gaan slapen. Dit is dus te vergelijken met dat jij wakker wordt om te plassen maar je alleen een slokje water neemt. Slapen zal dan nog steeds niet lukken, omdat je nog steeds de aandrang voelt om te plassen.
Dit weten kan je geruststellen wanneer je weer eens een gebroken nacht hebt. Maar uiteraard kan het inmiddels ook zo zijn dat je op je tandvlees loopt omdat jezelf uitgeput bent door al die gebroken nachten. In dat geval zul je nu waarschijnlijk bij jezelf denken: “ja leuk, maar vertel me nu maar eens hoe ik mijn kind wel kan laten slapen”
Zoals ik al eerder geschreven heb, ben ik geen voorstander van laten huilen methodes (Cry-it-Out). Er zijn echter echt wel alternatieven waarmee je je baby op een liefdevolle manier kunt helpen om beter te slapen. Helaas zijn er nogal wat slaapcoaches die pretenderen een methode toe te passen ‘zonder traantjes’ maar waar het er in de praktijk toch anders aan toe blijkt te gaan.
Er is nu eenmaal geen one-size-fits-all aanpak die voor iedere baby werkt. Wanner slaapcoaches claimen dat er een “secret” tot succes is dan zou ik dat met een korreltje zout nemen. Als er een methode zou zijn die voor iedereen werkt dan zouden ouders dit overal ter wereld van de daken schreeuwen en zouden er geen slaapproblemen meer zijn.Ik geloof dan ook niet zo zeer in slaaptraining maar eerder in slaapcoaching. Oftewel ouders coachen om hun kind te begeleiden naar beter slapen. Het slapen zelf zal je kindje zelf moeten doen, er is immers geen enkele slaapcoach of methode die je kindje kan dwingen om te slapen. Dus zelfs als je alles uit de kast hebt gehaald, komt het soms voor dat niets werkt en je kindje toch wakker blijft worden ’s nachts .
Mijn slaapcoaching traject zal dan ook geheel persoonlijk zijn, afgestemd op jullie situatie. Met advies en tips zal ik jullie begeleiden naar een slaap die biologisch gezien normaal is voor de leeftijd van jullie kindje. Het doel van de coaching is dat jezelf aan de slag kunt om ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin weer voldoende slaap krijgt. Wees je ervan bewust dat dit niet van de ene op de andere dag zal gaan maar dat er echt wel enige tijd overheen kan gaan voor je daadwerkelijk effect ziet.
Is scheidingsangst de reden waarom jouw baby huilt?