Wanneer een baby huilt kan dit verschillende redenen hebben. Globaal gezien maken we onderscheid tussen behoefte huilen en trauma huilen.
Bij behoefte huilen is er een behoefte van je baby die niet vervult is. Denk hierbij aan honger, slaap, aandacht maar ook pijn valt onder deze noemer.
Daarnaast kennen we ook Trauma huilen. Over deze reden van huilen is inmiddels steeds meer bekend. Dit huilen is ook vanwege een vorm van pijn, alleen is deze pijn niet fysiek maar huilt de baby omdat hem pijn is aangedaan. Door te huilen wil hij zich bevrijden van deze pijn.
Het huilen is hierbij een ontlading van de emotionele pijn die de baby in het verleden heeft opgelopen. Dit kan zowel voor (prenatale pijn) na de geboorte hebben plaats gevonden. Bij prenatale pijn kun je de denken aan bijvoorbeeld stress in de zwangerschap, maar ook afwijzing/ niet gewenste zwangerschap. (Verny, 2002)
Na de geboorte spelen geboortetrauma’s een grote rol; inleiding, keizersnede, kunstverlossing etc. Ook het van moeder gescheiden zijn direct na de bevalling kan een grote invloed hebben.
Het verschil tussen behoefte huilen en trauma huilen is door ouders soms moeilijk te onderscheiden. Wanneer het huilen van de baby niet stopt terwijl ouders er alles aan hebben gedaan om aan zijn fysiologische en affectieve behoeften te voldoen is er meestal sprake van trauma huilen. Daarnaast is het ook vaak aan de baby te zien.
Een baby die last heeft van trauma huilen heeft veel meer spanning in zijn lijfje. Deze baby heeft de neiging zich te overstrekken, beweegt heftig met armen en benen en de vuistjes zijn gebald. Het huilen zelf is heel krachtig en krijsend.
Is scheidingsangst de reden waarom jouw baby huilt?