Het gouden uur; waarom dit eerste uur van het leven van je baby zo belangrijk is

Na maanden wachten is daar eindelijk het moment dat je je kindje in de armen kan sluiten. Dit is het moment waar je al die tijd naar uit hebt gekeken. Hoe zal je kindje eruit zien? Lijkt hij op je? Hoe ruikt hij? Die allereerste keer dat je je baby ziet is magisch! Niet alleen voor je baby maar zeker ook voor jou! Ze zeggen niet voor niets dat er tijdens een bevalling niet alleen een baby wordt geboren, maar ook een moeder!

Je baby komt ineens terecht in een heel nieuwe wereld, waarin hij nog niets anders kent dan zijn moeder! Hij heeft tijd nodig voor de overgang van de, voor hem bekende, wereld in de baarmoeder naar een wereld waar hij de rest van zijn leven zal gaan doorbrengen. Deze eerste periode wordt ook wel het Gouden Uur genoemd. (Overigens zul je ervaren dat deze periode meestel eerder twee uur zal duren) Het is een heel bijzonder moment waarin je baby vooral wakker zal zijn en voor het eerst oogcontact zal maken. Het is het moment waarop jullie elkaar voor het eerst echt ontmoeten! Omdat dit zo’n belangrijk moment is in het leven met je baby, is het belangrijk om dit moment zo ongestoord mogelijk te laten verlopen (mits dit medisch gezien mogelijk is uiteraard)

Zoals je in het vorige Blog kon lezen, verandert er veel voor je kindje zodra hij geboren wordt.

Hij bevindt zich plotseling in een heel andere wereld dan zijn knusse, veilige en warme baarmoeder.Alle dingen die in de baarmoeder voor hem geregeld waren, moet hij nu ineens zelf gaan regelen. Doordat je baby deze eerste periode van zijn leven heel wakker en alert is. kan hij alle veranderingen goed in zich opnemen. Het is dan ook een enorm belangrijk moment in de hechting tussen moeder en kind.

Helaas is het in onze cultuur nog vaak zo dat de baby bij moeder wordt weggehaald zodra hij geboren is. Gelukkig verandert dit langzaam: moeder en baby samen ongestoord achterlaten komt(gelukkig!) steeds vaker voor. De controles die moeten worden gedaan, evenals het wegen en meten, kunnen allemaal samen na dit gouden uur worden gedaan – zolang het niet medisch noodzakelijk is kunnen deze dingen echt later plaats vinden. Maak je gebruik van een Geboorteplan? Neem dit er dan zeker in op.

Voordelen Gouden Uur

Hechting

Zodra je baby geboren is kan hij huid-op-huid bij jou worden gelegd. Dit huid-op-huid contact direct na de geboorte kan de band tussen moeder en kind bevorderen. De aanmaak van oxytocine, ook wel liefdes of knuffelhormoon genoemd, wordt bevorderd. Oxytocine helpt op zijn beurt het gedrag van de moeder te bevorderen en kan ook borstvoeding aanmoedigen. Ook kan je baby door bij je te liggen, jouw geur, warmte en stem beter in zich opnemen.

Uitkloppen navelstreng

Terwijl jij en je baby genieten van het eerste moment samen, kan de navelstreng intact worden gelaten (uit laten kloppen).Het uitkloppen van de navelstreng zorgt ervoor dat de baby meer bloed mee krijgt vanuit de placenta (circulerend volume) Dit het vermindert o.a risico’s op bloedarmoede en bloedingen bij je baby.

Placenta laat beter los

Door het vrijkomen van Oxytocine zal je lichaam gestimuleerd worden om de placenta vanzelf los te laten

Reguleren van belangrijke lichaamsfuncties

Huid-op-huid contact helpt je baby ook om zijn bloedsuiker, temperatuur en ademhaling te reguleren: onthoud dat hij voor het eerst voor zichzelf moet ademen en dat het huid op huid contact in de beschermende armen van zijn moeder dit proces zal helpen. Maak je geen zorgen als je niet meteen een golf van liefde voor je baby voelt! Een geboorte kan een behoorlijk overweldigende ervaring zijn en het kan even duren om die gevoelens van intense liefde op te bouwen. Jij en je baby genieten nog steeds van alle voordelen van een ongestoord uur na de geboorte.

Opbouwen van weerstand

Na de geboorte is je baby nog steriel en onbeschermd tegen bacteriën en microben van buiten af. Wanneer je baby vaginaal geboren is en tevens huid op huid ligt zullen jouw ‘goede’ microben overgedragen worden op jouw baby en bijdragen aan een goede afweerfunctie tegen ‘slechte’ microben. Dit heeft een levenslang effect. Mede hierom is het ook goed om dit huid-op-huidcontact de eerste maanden toe te blijven passen. De WHO adviseert 3 maanden bij op tijd geboren kinderen en zelfs 6 maanden bij prematuur geboren kinderen.

Wanneer je baby met een keizersnede geboren wordt, wordt er in steeds meer ziekenhuizen gebruik gemaakt van een ‘vaginal swab’, hierbij wordt je baby als nog gekoloniseerd met jouw bacteriën waardoor deze alsnog hun werk kunnen doen.

Positief effect op het geven van borstvoeding

Ongeveer 30 minuten na de geboorte zal je baby zelf in beweging komen, op zoek naar de borst. Dit noemen ze de ‘breast crawl’. Wanneer je baby in het eerste uur zelf ‘aanhapt’ blijkt dit tot zeker 4 maanden na de geboorte nog een positief effect te hebben op het geven van van borstvoeding.

Het is ook daarom zo ontzettend belangrijk om (wanneer je borstvoeding wil gaan geven) je kindje zo snel mogelijk aan te leggen. Vraag er desnoods om wanneer je het idee hebt dat het niet aangeboden wordt!!

Gouden uur na een keizersnede of medische bevalling

Ook na een keizersnede of medische bevalling is het Gouden uur in principe mogelijk. In steeds meer gevallen wordt er gebruik gemaakt van een ‘Gentle sectio’ . (zachte of natuurlijke keizersnede)

Hierbij wordt een natuurlijke (vaginale) bevalling zo veel mogelijk nagebootst door de baby zelf uit de buik te laten kruipen. Zodra de baby geboren is blijft hij vervolgens mij moeder huid-op-huid liggen.

Uiteraard hangt het van de situatie af of dit mogelijk is. Zeker wanneer de baby direct medische zorg nodig heeft is het niet altijd mogelijk om de baby direct bij de moeder te laten liggen. Maar ook op een neonatologie afdeling kan de baby bij moeder liggen zodra het kind en moeder daar stabiel genoeg voor zijn. Wanneer moeder (nog) niet aanwezig kan zijn is het belangrijk om de baby dan zijn ieder geval zo snel mogelijk bij de vader huid-op-huid te leggen.

Zeker op een Neonatologie afdeling zal er naar worden gestraft om de baby iedere dag minimaal een uur huid op huid bij een van de ouders te laten liggen. (buidelen of kangoeroeen)

Het Gouden uur stapsgewijs

  1. Baby is geboren en slaat een geboortekreet (of huilt)
  2. Baby ontspant, even bijkomen
  3. Opent oogjes
  4. Baby begint handjes, mondje, oogjes en hoofdje te bewegen
  5. Rust; Baby ligt bij Mama en neemt alles in zich op
  6. 30 minuten na de geboorte: Baby begint zichzelf met beentjes en armen in beweging te zetten richting de borst. (kruipen/ Breast crawl)
  7. 45 minuten na de geboorte: Baby gaat borst verkennen door aan tepel en tepelhof te ruiken en likken. Hij herkent de geur van moeder en zal instinctief willen drinken.
  8. Baby hapt aan en begint te drinken
  9. Baby valt in diepe slaap

In onderstaand filmpje kun je mooi zien hoe die Breast Crawl er ongeveer uitziet!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?