Het missende 4e trimester: hoe je je baby hierbij kunt helpen

Voor nieuwe ouders komt er een hoop op ze af wanneer de baby eenmaal geboren is. Tijdens de zwangerschap zijn ze vast voorbereid op de bevalling en ze gaan deze vol vertrouwen tegemoet. Maar dan is je baby ineens geboren en heb je direct de verantwoordelijkheid voor dit kleine mensje. Je baby kijkt je vol vertrouwen aan en verwacht dat jij wel weet wat je moet doen. Natuurlijk leert de kraamzorg je hoe je je baby in bad moet doen of hoe je een luier verschoont. Maar de essentiële dingen die je helpen om het leven met een baby makkelijker te maken heeft nog niemand je geleert (tenzij je de Happiest Baby Ouderschapscursus hebt gevolgd 😉)

Wanneer je ouders terugvraagt wat ze anders hadden willen doen dan krijg je vooral terug dat ze beter voorbereid hadden willen zijn.

Waarom je baby doet wat hij doet

Wanneer je baby geboren wordt, verandert er veel voor hem. Hij was gewend aan een warme, donkere en natte omgeving. Het geluid was gedempt en overstemt door een constant geruis. Het enige wat hij continue duidelijk hoorde was de hartslag en bloedstroom van zijn moeder. Honger had hij niet, de voeding kreeg hij continue via de navelstreng. Af en toe nam hij eens een slokje van het zoete vruchtwater en wanneer hij plaste verdween dit in het warme water om hem heen. Zijn bewegingen werden vertraagd door het vruchtwater en bovendien ook nog eens beperkt door de baarmoeder. Zodra hij een arm of been uitstrekte voelde hij de geruststellende aanwezigheid van de baarmoeder. Hij had zijn handjes meestal in de buurt van zijn gezichtje zodat hij daar op kon sabbelen wanneer hij daar behoefte aan had.

Bovendien had hij zijn moeder 24/7 bij hem, hij was dus nooit alleen en voelde zich veilig en geborgen.

En dan……… kom je ineens in een wereld waar het niet alleen licht en koud is maar waar je ook nog eens geconfronteerd wordt met harde geluiden, je een luier en kleding aan krijgt en je zelf je best moet doen om te zorgen dat je geen honger krijgt. De voeding gaat niet meer via de navelstreng maar je moet dit zelf drinken. Je moet zuigen en slikken en zorgen dat jet tegelijkertijd ook nog adem kunt halen. Doordat je maag het formaat heeft van een amandel (de eerste 2 dagen) tot die van ei (1 maand oud) heb je snel weer honger, dit gevoel is sowieso helemaal nieuw want in de baarmoeder kende je dit niet.

Je slaat om je heen, op zoek naar de bescherming die je kende. Als klap op de vuurpijl lig je ook nog eens alleen, plat op je rug in een bedje en snap je niet waar die persoon is die je al die maanden gedragen heeft. Diegene waar je één mee was… Je moeder! Zolang je haar niet kan voelen, ruiken, horen of zien is het voor jou als of ze niet bestaat. En dus ga je huilen… het is de enige manier waarop je kunt laten weten dat je iets wilt. De enige manier die jou in staat stelt om met anderen te communiceren.

redenen waarom je baby kan huilen

Veranderingen na de geboorte

Wanneer je dit allemaal zo leest hoop ik dat je als nieuwe ouder iets beter begrijpt wat er in je pasgeboren baby omgaat!

Geef je baby even de tijd om te wennen aan dit aardse leven! Het is niet zo gek dat hij soms even flink in paniek raakt omdat hij er gewoon weg niets van snapt. Beeld je eens in dat jij vanavond in je eigen bed in slaap valt en je vervolgens wakker wordt in een wereld waar het aarde donker is en waar wel mensen zijn maar die een taal spreken die je niet verstaat. Je hebt het koud en je hebt honger maar je hebt geen idee hoe je ze dat duidelijk moet maken. Je spreekt immers hun taal niet. Je zou waarschijnlijk net zo goed in paniek raken!

Heeft je kindje veel last van de overgang naar “onze” wereld? Probeer de veilige omgeving vanuit de baarmoeder dan zo veel mogelijk na te bootsen.

Dit kun je doen door de 5’s en toe te passen. Deze 5 stappen zijn beschreven door de Amerikaanse kinderarts Dr. Karp Hij ziet de eerste drie maanden na de geboorte als het ontbrekende vierde trimester; baby’s zouden eigenlijk te vroeg geboren zijn. Veel baby’s kunnen goed met dit tekort omgaan maar andere baby’s hebben de baarmoeder omgeving nog echt nodig om gekalmeerd te kunnen worden.

Het nadoen van de baarmoeder omgeving maakt in de babyhersenen een neurologische respons los die de baby direct kalmeert. Dat is de al genoemde instant kalmeringsreflex. Veel ouders activeren deze reflex al goed door hun baby op te pakken, te wiegen, te dragen en te laten zuigen. Toch is dit niet voor alle baby’s genoeg om voldoende te kunnen ontspannen; die baby’s hebben echt een speciale activering van de kalmeringsreflex nodig om weer rustig te kunnen worden. Daarvoor is de Happiest Baby methode ontwikkeld. (De methode geeft toevalligerwijs dezelfde naam als mijn eigen praktijk!)

Deze methode is inmiddels de hele wereld over gegaan. De American Academy of Pediatrics (AAP), beroepsorganisatie van tienduizenden kinderartsen, raadt de Happiest Baby methode al jaren aan. Veel professionals in de babyzorg hebben de Happiest Baby methode geleerd en passen deze toe in hun praktijk. Gecertificeerde Happiest Baby instructeurs leren de methode verder aan andere professionals in de zorgsector en aan jonge en aanstaande ouders. De Happiest Baby methode heeft ook buiten Amerika een sterke opmars doorgemaakt. Diverse ziekenhuizen in Nederland werken inmiddels met deze methode.

Zelf ben ik ook officieel gecertificeerd Happiest Baby Educator en pas ik de methode naast mijn praktijk ook in het ziekenhuis toe.

De 5 ‘s en

1. Inbakeren: Met inbakeren boots je de geborgenheid van de baarmoeder na. Het geeft hetzelfde gevoel als vastgehouden te worden. Ouders geven vaak aan dat hun baby niet ingebakerd wil worden. Dit is over het algemeen een teken dat er een te los systeem gebruikt wordt waardoor de armen te veel ruimte krijgen. Dit frustreert een baby waardoor hij zal blijven huilen. Kies in dat geval dus voor een klassiek inbakersysteem als de Paccodoek of gebruik een grote hydrofiele luier om je baby stevig mee in te bakeren. Ga je met een hydrofiele doek inbakeren dan is het belangrijk dat dit goed gebeurt, een instructie hier voor vind je vind je in de downloads) Voor de meeste baby’s zal een inbakerzakje (PuckaBaby, Meyco, ErgoPouch etc) echter voldoende zijn.

2. Zij of buikligging: Je baby op zijn zij of buik op je arm vast houden bootst de foetushouding in de baarmoeder na. Zorg hierbij dat je baby met zijn gezichtje van je af ligt. (dus zijn rug tegen jou buik) Wanneer je je baby in bed legt dan uiteraard altijd op zijn rug ivm Veilig Slapen.

3. Sussen: Hiermee boots je het geluid in de baarmoeder na. We doen dit eigenlijk vaak al automatisch door SHHH te zeggen wanneer we een baby willen troosten. Ook het gebruik van White Noise blijkt hierin heel effectief te zijn. Deze is te verkrijgen via een app op je telefoon maar als je die liever niet gebruikt dan zijn er ook muziekdoosjes met White Noise te krijgen. Let er wel op dat het geluid het huilen van de baby moet overstemmen. Het geluid wat je baby in de baarmoeder gewend was, was net zo luid als een stofzuiger (75dB) Het geluid laat je het liefst het hele slaapje (of dus de hele nacht aan) Wanneer je hem uitzet is de kans groot dat je baby weer wakker wordt.

4. Wiegen: Wiegen doe je door je baby ritmisch heen en weer te bewegen. Je baby ligt in zijligging op jou arm en je hand ondersteund het hoofd. Met zachte !!!! wiegbeweging wieg je met name het hoofd. Let erop dat het hoofdje van je baby niet van voor naar achteren klapt, dit kan namelijk gevaarlijk zijn.

5. Zuigen; Zuigen op een speentje biedt troost en stilt de zuigbehoefte en zelfs pijn. Bovendien beschermt het tegen wiegendood.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?