Hoe moederliefde de structuur van jonge hersenen beïnvloed

Moederliefde; het is een oerinstinct die niet onderdrukt kan worden. Maar waarvoor dient het precies, wat is de functie? Een vooraanstaand neuroloog en kinderarts uit Montreal heeft onderzoek gedaan naar het geven van genegenheid in de eerste levensjaren van een kind. Het resultaat is verbluffend en is een ode aan jonge ouders die veelvuldig knuffelen met hun baby.

Onderzoek

Uit onderzoek van Dr. Patricia Silveira, een neuroloog en kinderarts aan de McGill University in Montreal blijkt dat (moeder) liefde cruciaal is voor de gezonde ontwikkeling van een baby. Haar onderzoek laat zien dat de mate van genegenheid en zorg die een baby ontvangt tijdens de eerste levensjaren de structuur van de hersenen beïnvloed.

Ultieme moederliefde: veel knuffelen

Het veelvuldig knuffelen van een baby kan een aantal positieve effecten hebben op de rest van zijn of haar leven. Ten eerste kan het geven van knuffels en lichamelijk contact aan baby’s helpen om hun stressniveau te verlagen. Dit komt doordat huid-op-huid contact endorfines vrijgeeft, welke een kalmerend effect hebben op de baby.

Ten tweede kan moederliefde in de vorm van veelvuldig knuffelen de ontwikkeling van de hersenen van een baby beïnvloeden. Uit de studie van Dr. Silveira bleek dat baby’s die veel knuffels en lichamelijk contact kregen tijdens de eerste levensjaren, zich beter ontwikkelden op het gebied van cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden.

Ten derde kan het geven van knuffels de relatie tussen ouder en kind versterken en bijdragen aan de ontwikkeling van een veilige hechting.

Een veilige hechting is belangrijk omdat het een kind helpt om vertrouwen op te bouwen, zich veilig te voelen bij zijn of haar ouders en later in staat te zijn om zelf gezonde relaties te vormen.

Veelvuldig knuffelen met je baby maakt dus helemaal niet dat je je baby verwend (wat veel jonge ouders helaas nog steeds te horen krijgen) maar kan dus juist een enorm positief effect hebben op het verdere leven van je baby!!

Het verlaagt stress, stimuleert de hersenontwikkeling en bevordert de veilige hechting tussen ouder en kind. Knuffelen is één van de manieren waarop je als ouder kunt bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het welzijn van je kind.

Mocht je te maken krijgen met commentaar omdat men vindt dat je je baby teveel knuffelt of verwent…. Dan kun je de volgende keer dus vertellen dat het geven van knuffels en lichamelijk contact niet betekent dat je je kind verwent maar dat het betekent dat je je kind een veilig en liefdevol gevoel geeft.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?