Probiotica bij baby’s

Wat is probiotica?

Probiotica betekent letterlijk ‘voor het leven’. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed zijn voor het spijsverteringskanaal en daarmee ook voor het immuunsysteem. Naast probiotica kennen we ook prebiotica. Deze stimuleren de groei en activiteit van probiotica in de dikke darm. Belangrijk is dat probiotica stamspecifiek zijn, wat betekent dat verschillende soorten probiotica op verschillende manieren zullen werken. De meest voorkomende groepen van probiotica zijn:

 • Lactobacillus
 • Bifidobacterium
 • Streptococcus
 • Saccharomyces boulardii

Al deze verschillende groepen probiotica kunnen een verschillend effect op het lichaam hebben.

Darmflora

De samenstelling van de darmflora bij pasgeborenen lijkt cruciaal te zijn voor de gezonde rijping van het immuunsysteem van de baby.

Allergieën, allergische huidaandoeningen, voedselovergevoeligheid, astma en andere aandoeningen van het immuunsysteem hangen sterk samen met de ontwikkeling van de darmflora. Baby’s worden geboren met een steriele darm. In de baarmoeder heeft een baby immers alleen maar steriel vruchtwater gedronken. Wanneer een baby vaginaal geboren wordt, wordt hij tijdens de bevalling blootgesteld aan de darmbacterien van zijn moeder. In de eerste levensdagen vindt verdere blootstelling aan bacteriën plaats door o.a. omgeving, huid op huidcontact en voeding.

Wanneer een baby met een keizersnede wordt geboren is de blootstelling aan de vaginale flora er niet. De baby wordt met steriele handschoenen aangepakt en het duurt vaak even voor hij huid op huid contact met vader of moeder heeft. Bij keizersnede baby’s zie je dan ook een darmflora (microtoom) met een andere samenstelling dan bij vaginaal geboren baby’s. Ook de keuze tussen moedermelk of kunstvoeding heeft invloed op de darmflora van een baby. Via de moedermelk worden andere bacteriën aan de baby doorgegeven dan via kunstvoeding. de laatste jaren zie je wel steeds vaker dat de flesvoeding verrijkt is met probiotica. Een goede ontwikkeling dus! Ook zijn er steeds meer ziekenhuizen waar baby’s na een keizersnede een ‘vaginaal swap’ krijgen. Hiermee wordt de baby dan alsnog gekoloniseerd met de bacteriën die hij anders via de bevalling zou hebben meegekregen.

De voordelen van probiotica

 • Een sterk(er) immuunsysteem : hierdoor is een baby minder vatbaar voor ziektes.
 • Minder kans op huidaandoeningen zoals eczeem
 • Minder kans op voedselovergevoeligheid en allergieën zoals Koemelkeiwitallergie
 • Minder kans op spruw
 • Minder kans op darmkrampjes en obstipatie
 • Een betere opname van voedingsstoffen
 • Minder infecties; Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen het 1e levensjaar probiotica krijgen, ze minder infecties doormaken
 • Minder refluxklachten
 • Minder huilen
 • Bij prematuur geboren baby’s blijkt probiotica te beschermen tegen de darm ziekte NEC (necrotiserende entero colitis ). Inmiddels krijgen daarom alle prematuren onder de 30 weken in NL iedere dag probiotica toegediend.

Probiotica bij Reflux

Bij baby’s die gedurende de eerste 3 maanden probiotica krijgen blijkt dat deze kinderen minder last hebben van reflux klachten. Doordat de darmen beter functioneren met probiotica heeft dit een gunstig effect op de spijsvertering. De voeding wordt beter verteerd en blijft ook minder lang in de maag.

Het effect van probiotica op het huilen van een baby

Ook het huilen van baby’s blijkt significant minder te worden wanneer baby’s probiotica krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat huilbaby’s een andere darmflora hebben dan ‘niet huilbaby’s’. Huilbaby’s bleken minder Lactobacillen in hun ontlasting te hebben. In een onderzoek werd aan baby’s probioticum met Lactobacillen gegeven en na een week nam de tijd dat de baby’s huilden per dag af . Veel natuurartsen gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat probiotica de enige behandeling is tegen excessief huilen. Mijn ervaring is dat deze zeker wel van invloed is maar dat het onderdeel van een uitgebreidere aanpak is.

Probiotica in moedermelk

Ook in moedermelk komt al probiotica voor. Hierdoor zie je dat de darmflora van kinderen die borstvoeding krijgen anders is dan de flesgevoede kinderen.

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat borstvoeding belangrijk is voor een goede opbouw van de darmflora van je baby. Baby’s krijgen bijna 30% van hun goede darmflora bacteriën door borstvoeding! De speciale suikers in de moedermelk voeden de goede Bifidobacterium Infantis. Deze essentiële bacteriestam ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen, produceert vitamines en boost jouw baby zijn immuunsysteem. Wanneer je borstvoeding geeft kun je er voor kiezen om zelf een probiotica te slikken. Hierdoor zal de moedermelk ook meer probiotica voor je baby bevatten en hoef je dit niet apart aan je baby te geven.

Probiotica bij baby’s en de voordelen voor mama

Doordat probiotica ook veel voordelen heeft voor moeder kan het sowieso verstandig zijn om tijdens de zwangerschap zelf al probiotica te gaan slikken.

Wanneer je als zwangere je darmflora verbetert dan wordt je baby ook met een sterkere darmflora geboren.

Probiotica heeft voor moeder (to be) de volgende voordelen:

Tijdens je zwangerschap

 • Minder vatbaar voor infecties door een sterker immuunsysteem
 • Minder risico op een schimmelinfectie (wat best vaak voorkomt in de zwangerschap)
 • Kan helpen tegen die typische ochtendmisselijkheid: Probiotica helpen bij de overgevoeligheid van de maag tijdens de zwangerschap. Het nemen van probiotica houdt namelijk de balans tussen de goede en de slechte bacteriën in stand, dit vermindert misselijkheid en duizeligheid en zorgt er ook voor dat je meer energie hebt.
 • Minder snel zwangerschapsdiabetes: Probiotica kan de glucose stofwisseling reguleren.
 • Helpt blaasontsteking voorkomen
 • Bloeddrukverlagende werking
 • Verbetert de werking van je darmen, spijsvertering en stoelgang
 • Vitamines uit voedsel worden beter opgenomen.
 • Cholesterolgehalte wordt verlaagd: Door de melkzuurbacteriën wordt de opname van cholesterol geremd.

Na de bevalling:

 • Voorkomen van postnatale depressie: Er is een sterke connectie tussen je hersenen en je darmflora. Recent onderzoek wijst uit dat het verhogen van je probiotica inname tijdens je zwangerschap de neurotransmitters in je darmflora kan veranderen. Door deze veranderingen kunnen we beter dealen met depressive en angsten.
 • De zwangerschapskilo’s kwijtraken: Probiotica helpen je om van deze extra kilo’s af te komen!!!! Onderzoek wijst ook uit dat het nemen van probiotica supplementen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven borstvoeding samenhangt met verlaagde kans op obesitas bij zowel moeder als kind.

Welke probiotica?

Wanneer je je kindje probiotica wilt gaan geven zul je zien dat er diverse verschillende aanbieders zijn. Bij baby’s is de meeste onderzoek gedaan naar de stam Lactobacillus Reuteri. Ik zou dan ook een merk kiezen die deze stam bevat. Ook is het belangrijk dat je naar de hulp en vulstoffen kijkt. Vooral de goedkopere soorten bevatten suiker of Maltodextrine (ook een soort suiker) Deze wil je juist liever niet aan je kindje geven omdat suiker de slechte bacteriën juist voedt, en je dit dus wilt voorkomen.

Veel probiotica wordt geleverd in poedervorm. Ik vind dit persoonlijk wat lastiger om aan een baby te geven. De Microbiol van Vitals zijn druppels, deze zijn gemakkelijk op een lepeltje toe te dienen.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

 • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
 • Niet geldig icm cadeaubonnen
 • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?