Reflux bij baby’s: de zin en onzin van het verdikken van voeding

In dit blog lees je over reflux bij baby’s. Voor jonge ouders kan het soms ingewikkeld zijn om hier goed mee om te gaan. Wat is reflux eigenlijk? Wat heeft Nutricia hiermee te maken? Waarom is het geen of juist wel een goed idee om voeding te verdikken? Wat zijn eventuele bijwerkingen wanneer je hiervoor kiest? Tenslotte een aantal praktische tips hoe je met reflux bij baby’s om moet gaan.

Wat is reflux bij baby’s? Het is ook bekend als gastro-oesofageale reflux (GOR) en is een veelvoorkomend probleem bij baby’s. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, de onderste slokdarmsfincter, nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kan de maaginhoud gemakkelijker terugstromen naar de slokdarm. Reflux bij baby’s wordt meestal gekenmerkt door spugen, huilen na het voeden, prikkelbaarheid en moeite met slapen. Bij sommige baby’s is er geen sprake van spugen, er wordt dan gesproken over verborgen reflux.

Nutriton van Nutricia

Sinds kort is Nutricia gestopt met het produceren van Nutriton. Dit omdat Johannesbroodpitmeel (het bestandsdeel dat voor het verdikken zorgt) enorm in prijs is toegenomen. Nu bestond Nutriton sowieso slechts voor 30% uit Johannesbroodpitmeel en voor 70% uit Maltodextrine (een vulstof dat ook wel gebruikt wordt als zoetstof en gemaakt is van mais) Dit is dan ook meteen de reden dat ik ouders liever pure Johannesbroodpitmeel adviseerde.

Het stoppen van de productie van Nutriton heeft voor veel onrust gezorgd. Alhoewel sommige critici beweren dat verdikken totaal geen zin heeft, zweren sommige ouders er juist bij. Ook wanneer je op dit onderwerp gaat Googlen zul je zowel voor als tegenstanders vinden. En dat is nu juist het punt met het verdikken van babyvoeding bij reflux: het is echt trial and error! Voor het ene kindje helpt het heel erg goed, terwijl een andere kindje er helemaal niet op reageert.

Waarom voeding verdikken?

Het verdikken van voeding kan helpen bij het verminderen van refluxsymptomen bij baby’s. Door de voeding te verdikken, wordt de consistentie dikker en zwaarder, waardoor het moeilijker wordt voor de maaginhoud om terug te vloeien naar de slokdarm. Dit kan het ongemak en de irritatie verminderen en de baby helpen de voeding binnen te houden.

Hoe voeding verdikken?

Er zijn verschillende manieren om de voeding van een baby te verdikken. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

1. Rijstebloem: Rijstebloem is een populaire keuze om voeding te verdikken. Het kan worden toegevoegd aan moedermelk of flesvoeding om de consistentie dikker te maken. Het is belangrijk om de juiste verhouding te vinden, zodat de voeding niet te dik wordt en de baby nog steeds comfortabel kan drinken.

2. Johannesbroodpitmeel: Johannesbroodpitmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat vaak wordt gebruikt bij het verdikken van voeding voor baby’s met reflux. Het kan worden gemengd met moedermelk, flesvoeding of andere vloeistoffen om de consistentie te verdikken. Net als bij rijstebloem is het essentieel om de juiste verhouding te vinden. Door de opkomst van veganistisch en glutenvrij eten is er momenteel echter een enorme vraag naar johannesbroodpitmeel. Hierdoor is Nutricia gestopt met het produceren van Nutriton. Pure Johannesbroodpitmeel is echter nog wel te krijgen (bijvoorbeeld hier) Het is echter wel behoorlijk prijzig geworden. (gelukkig heb je er maar weinig van nodig)

3. Havermout: Vooral in de VS wordt door artsen tegenwoordig geadviseerd om (gemalen) havermout aan de fles toe te voegen als verdikkingsmiddel. In Nederland heb ik dit advies overigens nog niet voorbij zien komen. Als ik zie hoe heftig mijn eigen darmen op havermout reageren ben ik dan ook wel benieuwd wat het effect hiervan bij baby’s zal zijn. Het lijkt mij dat dit nog meer krampen zal geven dan de johannesbroodpitmeel.

4. Verdikte flesvoeding /poedermelk: Als je flesvoeding geeft, zijn er ook speciale dikke formules

(bijvoorbeeld Nutrilon AR) beschikbaar die al zijn verdikt. Deze formules kunnen een goede optie zijn, omdat ze al de juiste consistentie hebben en gemakkelijk te bereiden zijn.

Welke fles kun je gebruiken?

De standaard flessenspeen zal vaak te klein zijn voor de dikke voeding. Je kunt dan proberen om een speen een maatje groter te nemen of een speciale pap speen ( bijvoorbeeld de Dr. Browns Y- cut speen)

Bijwerkingen

Het verdikken van voeding bij een baby met reflux kan enkele bijwerkingen met zich meebrengen. Hoewel het over het algemeen als een veilige methode wordt beschouwd, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen.

1. Obstipatie: Het verdikken van voeding kan leiden tot verstopping of obstipatie bij sommige baby’s. Het toevoegen van verdikkingsmiddelen kan de consistentie van de ontlasting veranderen en het moeilijker maken voor de baby om regelmatig en comfortabel ontlasting te hebben. Als je merkt dat je baby problemen heeft met ontlasting, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ook kun je overwegen om probiotica te geven oude darmen wat te helpen (zie ook mijn blog over probiotica)

2. Afvallen: Verdikte voeding kan de voeding verzadigender maken, waardoor een baby mogelijk minder behoefte heeft aan voeding. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verminderde inname van voedingsstoffen en de groei van je baby belemmeren.

3. Verstikkingsgevaar: Als je de voeding te sterk verdikt, bestaat er een risico op verstikking. Baby’s jonger dan 6 maanden hebben nog niet volledig ontwikkelde slik- en zuigreflexen, waardoor ze mogelijk moeite hebben met het slikken van dikkere voeding. Het is essentieel om de dikte van de voeding op de juiste manier aan te passen en altijd de veiligheidsrichtlijnen te volgen. Let er ook op dat de speen die je gebruikt niet een te groot gat heeft. Hierdoor zal het gevaar op verslikken stukken groter zijn omdat er dan ineens grote hoeveelheden dikke voeding bij je kindje naar binnen komen.

4. Weigeren van voeding: Sommige baby’s kunnen weerstand bieden aan verdikte voeding vanwege de veranderde textuur of smaak. Ze kunnen weigeren te drinken of voedingsproblemen ontwikkelen. Het is belangrijk om de signalen van je baby nauwlettend te volgen en eventuele veranderingen in de voeding met een zorgverlener te bespreken.

5. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen baby’s allergische reacties vertonen op de verdikkingsmiddelen die aan de voeding worden toegevoegd. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van allergie, zoals huiduitslag, zwelling of ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je baby een allergische reactie heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Het is cruciaal om te onthouden dat elk kind anders is, en wat voor de ene baby werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Raadpleeg altijd een arts of andere professional voordat je besluit de voeding van je baby te verdikken en volg de aanbevolen richtlijnen en instructies nauwkeurig op.

Tips voor ouders met baby’s met reflux:

1. Raadpleeg een arts: Voordat je de voeding van je baby gaat verdikken, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Dit kan je huisarts zijn maar ook een kinderarts of consultatiebureau arts. Een arts kan de situatie van je baby beoordelen, een diagnose stellen en advies geven over de beste manier om de voeding te verdikken.

2. Begin geleidelijk: Als je begint met het verdikken van de voeding, doe dit dan geleidelijk. Voeg kleine hoeveelheden verdikkingsmiddel toe en observeer hoe je baby erop reageert. Pas de hoeveelheid aan indien nodig.

3. Houd rekening met de leeftijd: De aanbevolen verdikkingsmethoden kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van je baby. Informeer jezelf over de geschikte methoden en consistenties voor de leeftijd van je kind.

4. Volg de instructies: Volg altijd de instructies op de verpakking van het verdikkingsmiddel of de verdikte flesvoeding . Dit zorgt ervoor dat je de juiste verhoudingen en consistenties krijgt.

Conclusie:

Het verdikken van voeding kan een waardevolle methode zijn voor ouders van baby’s met reflux. Het helpt de symptomen te verminderen en zorgt ervoor dat de baby comfortabeler voedsel kan binnenhouden. Elke baby is uniek, dus het kan even duren om de juiste verdikkingsmethode en -verhoudingen te vinden die het beste werken voor jouw kind.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?