Samen Slapen met je Baby/ Bedsharing

Een tijdje geleden geleden volgde ik een webinar van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences over slaapproblemen bij jonge kinderen. Het ging hier voornamelijk over de vraag of je Veilig met een baby samen kunt slapen.

Tot nu toe wordt dit in Nederland eigenlijk nog steeds af geraden, terwijl het in andere landen juist heel normaal is om samen met je kind(eren) te slapen.

Tot nu toe is het advies Veilig Slapen:

  • Baby alleen in een bedje
  • Op de rug
  • In een slaapzak
  • Geen andere dingen in het bedje

Ondanks deze adviezen blijkt uit onderzoek dat er evengoed veel ouders zijn die samen met hun kindje in één bed slapen. Het is dan ook goed om uit te zoeken of dit ook op een Veilige manier kan, en zo ja hoe dan.

Slapen

Het slapen van baby’s is een onderwerp die niet alleen ouders bezig houdt maar ook de omgeving. Zodra je eenmaal een baby hebt is de meest gestelde vraag; Slaapt hij al door? Op de een of andere manier is onze maatschappij momenteel geobsedeerd door het feit of een baby al dan niet doorslaapt. Als je iets meer weet over de ontwikkeling van een baby dan zul je begrijpen dat dit eigenlijk een hele irreële verwachting is. Je baby is er nog helemaal niet klaar voor om zulke langer periodes achter elkaar te slapen. Het zou hetzelfde zijn als met 5 maanden al vragen of je baby al eens kan lopen.

Door deze obsessie voor slaap voelen veel ouders zich onzeker en soms zelfs een slechte ouder wanneer ze voor de zoveelste keer moeten vertellen dat hun baby nog niet doorslaapt. Door de commercie wordt hier handig op ingespeeld. Je kunt inmiddels allerlei hulpmiddelen aanschaffen die je baby zouden helpen beter te slapen. Ook de slaapcoaches schieten als paddenstoelen uit de grond. Persoonlijk vindt ik dit sowieso al een bijzonder fenomeen want wanneer je hier dieper in duikt dan kom je er achter dat het merendeel van deze babyslaapcoaches geen enkel ervaring in het werken met baby’s heeft. Zelfs Nederlands bekendste Babyslaapcoach heeft een achtergrond als journalist.

Deze slaapcoaches claimen dat een baby zelfstandig in slaap moet kunnen vallen, in een eigen bedje, de hele nacht door moet slapen en het liefst overdag ook enkele langere slaapjes doen. Voldoet je baby hier niet aan dan zou dit slecht zijn voor zijn ontwikkeling. Maar is dat ook zo? En wat verstaan we dan onder slaapproblemen?

Slaapproblemen

Eigenlijk is hier geen vaste definitie voor. Net als bij een huilbaby, is het een probleem wanneer ouders dit als zodanig ervaren. Een ouder kan enorm veel last hebben van het onregelmatig en kort slapen van de baby, maar meestal past het patroon wel bij de normale ontwikkeling van de baby.

Als het slapen van een baby een probleem wordt dan is het over het algemeen ook zo dat de ouder zelf last heeft en lichamelijke klachten ervaart. De baby zorgt immers toch wel dat hij de uren slaap pakt die hij nodig heeft. Maar zeker als ouder is het vaak lastig om overdag dan even te gaan slapen. Wanneer er gebroken nachten zijn dan kan dit zowel mentaal als fysiek voor klachten bij de ouder zorgen. De stelling van slaapcoaches dat de gebroken nachten slecht zouden zijn voor de ontwikkeling van je kind is echter nooit aangetoond. Kinderen die vaker wakker worden hebben geen slechtere ontwikkeling.

Waarom ouders kiezen voor Samen Slapen

Doordat Samen Slapen (bedsharing) in onze cultuur (nog) niet echt sociaal geaccepteerd is, wordt er nog weinig over gesproken. Toch blijkt 20% van de ouders aan bedsharing te doen. De meest voorkomende reden om samen met de baby te slapen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Baby wil niet in eigen bedje/wieg
  • Gebrek aan ruimte
  • Makkelijker bij borstvoeding
  • Ouders vinden het gezellig
  • Ouders willen baby troosten
  • Ouders vinden het normaal

De laatste reden komt bij ons niet zo heel veel voor. Dit in tegenstelling tot bijv. Japan waar samen slapen en borstvoeding geven (bij afwezigheid van roken van de moeder) de culturele norm is.

De risico’s van Samen Slapen

Wanneer er sprake is van VEILIG Samen Slapen is er geen verhoogde kans op overlijden van de baby. Juist doordat er zo’n advies tegen samen slapen is gaan ouders alternatieven zoeken die wel degelijk gevaarlijk zijn voor een baby. Doordat ouders hun kind niet in bed durven te nemen vallen ze met hun baby op een stoel of bank in slaap. In deze situatie is de kans op overlijden van de baby juist 18 keer hoger!!

Veilig Samen Slapen

Ondanks dat de risico’s van samen slapen klein zijn blijft een eigen bedje of wieg toch de meest veilige slaapplaats voor je kindje. Wil je je baby toch dicht in de buurt hebben dan kun je altijd kiezen voor een co-sleeper. Deze is net zo veilig als een eigen bedje, mits hij goed bevestigd is.

Kies je er wel voor om samen met je kindje te slapen, houdt dan de volgende richtlijnen aan om te zorgen dat er sprake is van veilig Samen Slapen:

  • Geen kussen in de buurt van je baby
  • Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen of bekneld kan raken tussen de muur en het matras
  • Zorg ervoor dat het beddengoed het gezicht of het hoofd van de baby niet kan bedekken
  • Laat je baby niet alleen in bed liggen, ook je jonge baby niet. Hij kan zich in een gevaarlijke positie wringen.
  • Leg de baby niet tussen jullie in!
  • Slaap op je zij, met je knieën opgetrokken en een arm onder je hoofd tussen je kind en je kussen. De baby ligt op zijn rug tussen je benen en je arm, met het hoofd ter hoogte van je borst. (Dit heet de maternale houding)
  • Slaap niet met je baby in een bed als jij of je partner roken
  • Slaap niet met je baby in een bed wanneer je alcohol hebt gedronken of medicatie hebt gebruikt die je slaperig maakt.
  • Samen Slapen met een premature baby of een baby met een geboortegewicht onder de 2500 gram wordt afgeraden.

Wil je meer lezen over Samen Slapen/ BedSharing? Unicef heeft er een speciale website voor: https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/baby-friendly-resources/sleep-and-night-time-resources/co-sleeping-and-sids/

Ben je bang dat je baby uit bed valt? Maak dan geen muur van kussens, dit geeft namelijk verstikkingsgevaar. Kies dan liever voor een bedhekje zoals deze;

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?