Waarom je baby huilt en wat je eraan kunt doen.

De eerste twee weken na de geboorte is het vaak optimaal genieten van je baby. Je baby slaapt heerlijk en je vraagt je af waar iedereen zich nu zo druk over maakt. Maar dan ineens is de kraamverzorgende weg en gaat je partner vaak weer aan het werk. Net wanneer jij denkt een beetje in een ritme te komen, komt er meer onrust en begint je baby zonder duidelijke reden te huilen. Dit is een normaal proces en heeft alles te maken met de ontwikkeling van je baby. Bij de meeste baby’s begint het huilen rond de leeftijd van 2 weken met een top op de leeftijd van 6 weken. Daarna neemt het normaal gesproken geleidelijk weer af.

Je baby moet wennen aan het op de wereld zijn en mist de warmte en geborgenheid van de baarmoeder.

Voor je baby zijn jullie maandenlang 1 geweest en nu is hij ineens (regelmatig) alleen en in een vreemde omgeving. Stel je voor dat jij morgen ineens wakker wordt in een andere wereld waar het donker en koud is en iedereen een taal spreekt die je niet verstaat. Grote kans dat je ook in huilen uitbarst. Dit is dus een beetje hoe het voor je baby voelt.

Naast het wennen aan de wereld gaan de veranderingen in het lichaam van je baby ook supersnel. Waar in de prille periode alles wordt aangestuurd door zijn hormonen, begint het circadiaans ritme zich vanaf ongeveer 6 weken te ontwikkelen bij je baby. Dit is onze biologische klok. Vanaf dan kan je baby pas in staat zijn om een dag/nachtritme te ontwikkelen.(Let wel dit is echt een vanaf .. deze periode kan namelijk wel duren tot je baby 12 weken oud is).

Daarnaast is huilen ook de enige manier waarop een jonge baby kan communiceren. Zonder huilen zou een baby het niet overleven.

Laten huilen?

Veel ouders raken zelf gespannen van hun huilende baby en weten niet goed hoe ze hem het beste kunnen troosten. Ze hebben het gevoel alles al geprobeerd te hebben en als het even tegen zit hebben ze inmiddels ook wel ergens te horen gekregen dat ze hun baby maar gewoon moeten laten huilen.

Zelfs sommige consultatiebureaus komen nog met dit advies. Dit advies is vaak gebaseerd op de methode van Ferber en wordt ook wel de Cry-it-out methode genoemd.

Deze methode is echter ontwikkelt voor baby’s vanaf 6 maanden. Voor baby’s jonger dan 6 maanden is laten huilen juist helemaal niet aan te raden. Je baby krijgt op die manier al jong de boodschap mee dat hij niet gehoord wordt en diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een jonge baby laten huilen zelfs schadelijk kan zijn.

Over het algemeen werkt laten huilen alleen maar averechts en zal je baby overstuur raken en nog harder gaan huilen. Hij begrijpt immers niet waarom je niet op hem reageert en zal nog meer zijn best gaan doen om je aandacht te trekken. Je baby zal veel stresshormoon (Cortisol) aan gaan maken en zijn slaap hormoon (Melatonine) zal juist dalen. Hierdoor zal het hem uiteindelijk ook niet lukken om zelf in slaap te vallen, tenzij hij zichzelf volledig uitput door het huilen.

Verschillende manieren van troosten

Wanneer er geen lichamelijke oorzaken zijn voor het huilen , is het belangrijk om je baby goed te kunnen troosten. Klinkt als een open deur maar als je een nog onervaren ouder bent dan zul je inmiddels gemerkt hebben dat dat niet altijd zo makkelijk lijkt als dat het klinkt.

In eerste instantie kun je dit doen door je baby tegen je aan te houden en rustig door je buik te ademen. Een buikademhaling maakt dat jezelf meer ontspant en dit zal je baby ook aanvoelen. Over het algemeen gaan mensen bij stress over op een borstademhaling. Zo’n hoge ademhaling maakt dat je sneller gaat ademen en je je schouders optrekt. Deze spanning zal je baby haarfijn aanvoelen.

Wanneer dit niet werkt kun je gebruik maken van de kalmeringsreflex waar je baby over beschikt. Dit idee komt van de Amerikaanse kinderarts Dr. Karp. Zijn idee was dat een mensen baby 3 maanden te vroeg ter wereld komt (het missende 4e trimester). Wij zijn immers de enige zoogdieren die de eerste maanden volledig afhankelijk zijn van anderen. Het menselijk lichaam is er echter niet op gebouwd om 12 maanden zwanger te zijn. (Thank God!) Na 12 maanden zou de baby nooit meer door het baringskanaal passen.

Met deze kalmeringsreflex is het mogelijk een baby binnen 5 minuten te kalmeren. Met de 5 s’en van Dr Karp boots je als het ware de omgeving in de baarmoeder na.

IN DE BAARMOEDERDE 5 S’EN
Weinig ruimte1.Inbakeren (Swaddling)
Foetushouding2. Zij of buikligging (Side/Stomach)
Geruis van bloedstroom moeder3.Sussen door SHHH te zeggen of White Noise (Shushing)
Beweging door bewegen moeder4.Wiegen (Swinging)
Zuigen5.Zuigen op fopspeen (Sucking)

1. Inbakeren: Met inbakeren boots je de geborgenheid van de baarmoeder na. Het geeft hetzelfde gevoel als vastgehouden te worden. Ouders geven vaak aan dat hun baby niet ingebakerd wil worden. Dit is over het algemeen een teken dat er een te los systeem gebruikt wordt waardoor de armen te veel ruimte krijgen. Dit frustreert een baby waardoor hij zal blijven huilen. Kies in dat geval dus voor een klassiek inbakersysteem als de Paccodoek of gebruik een grote hydrofiele luier om je baby stevig mee in te bakeren. Ga je met een hydrofiele doek inbakeren dan is het belangrijk dat dit goed gebeurt, een instructie hier voor vind je vind je in de downloads) Voor de meeste baby’s zal een inbakerzakje (PuckaBaby, Meyco, ErgoPouch etc) echter voldoende zijn.

2. Zij of buikligging: Je baby op zijn zij of buik op je arm vast houden bootst de foetushouding in de baarmoeder na. Zorg hierbij dat je baby met zijn gezichtje van je af ligt. (dus zijn rug tegen jou buik) Wanneer je je baby in bed legt dan uiteraard altijd op zijn rug ivm Veilig Slapen.

3. Sussen: Hiermee boots je het geluid in de baarmoeder na. We doen dit eigenlijk vaak al automatisch door SHHH te zeggen wanneer we een baby willen troosten. Ook het gebruik van White Noise blijkt hierin heel effectief te zijn. Deze is te verkrijgen via een app op je telefoon maar als je die liever niet gebruikt dan zijn er ook muziekdoosjes met White Noise te krijgen. Let er wel op dat het geluid het huilen van de baby moet overstemmen. Het geluid wat je baby in de baarmoeder gewend was, was net zo luid als een stofzuiger (75dB) Het geluid laat je het liefst het hele slaapje (of dus de hele nacht aan) Wanneer je hem uitzet is de kans groot dat je baby weer wakker wordt.

4. Wiegen: Wiegen doe je door je baby ritmisch heen en weer te bewegen. Je baby ligt in zijligging op jou arm en je hand ondersteund het hoofd. Met zachte !!!! wiegbeweging wieg je met name het hoofd. Let erop dat het hoofdje van je baby niet van voor naar achteren klapt, dit kan namelijk gevaarlijk zijn.

5. Zuigen; Zuigen op een speentje biedt troost en stilt de zuigbehoefte en zelfs pijn. Bovendien beschermt het tegen wiegendood.

Je baby bij je dragen en huid op huid contact, kan hem goed helpen bij de onrust. Door je baby te dragen kan hij vanuit een veilige omgeving (jij of je partner) rustig aan wennen aan de wereld om zich heen. Op deze manier hoort hij je hartslag, ruikt je geur en voelt je warmte. Allemaal dingen die vertrouwd voor hem zijn.

Wist je dat lichaamscontact met je baby zelfs de structuur van zijn of haar hersenen beïnvloedt? Door liefdevol aanrakingen maakt je baby het hormoon oxytocine aan. Het bijzondere effect van dit hormoon is dat het zorgt voor binding en verbondenheid. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd!

Naast het dragen in een draagdoek is ook huid op huid contact heel belangrijk voor je baby. Je zult inmiddels vast wel eens gehoord hebben dat baby’s last hebben van huidhonger!.

In het ziekenhuis wordt huid op huidcontact al vaak toegepast vanwege de grote voordelen die het heeft voor zowel ouders als kind. Hier wordt het kangoeroeën of buidelen genoemd. Baby’s hebben tijdens het kangoeroeën vaker een goede temperatuur en bloedsuiker. De ademhaling, hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed zijn vaak beter. Daarnaast stimuleert kangoeroeën lichamelijke, verstandelijke en emotionele ontwikkeling van de baby. Diverse onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat een baby sneller groeit wanneer hij dagelijks huid op huid contact heeft. Dit is zeker in het ziekenhuis een hele belangrijke. Bij veel baby’s betekent sneller groeien namelijk ook dat ze eerder naar huis kunnen.

Maar wist je dat het ook in de thuis situatie heel erg goed is! Zowel voor jezelf als voor je partner! Huid op huid contact is namelijk ook heel goed voor de hechting.

Het geeft je baby niet alleen rust, maar door de overdracht van goede bacteriën helpt het ook het microbioom van je kindje. Hierdoor zal je kindje oa minder darmkrampen hebben en beschermt het bovendien tegen infecties.

Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat het bij zowel baby’s als peuters voor een lagere behoefte aan pijnstillers na een operatie kan zorgen!

Omdat het zulke gunstige effecten heeft is het advies momenteel om bij een voldragen baby in ieder geval de eerste 3 maanden dagelijks huid op huid toe te passen en bij prematuur geboren baby’s zelfs de 1e 6 maanden! Langer mag natuurlijk altijd 😉

Niet voor niets adviseert het WHO om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op- huidcontact te hebben.

Huid op huidcontact kan thuis heel goed door je baby bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding met alleen een luier aan te voeden. Zorg wel voor een omslagdoek zodat je baby niet af kan koelen.

Wanneer je geen borstvoeding geeft, of je partner wil huid op huidcontact met je baby hebben dan heeft Womboo tegenwoordig een mooi buidelshirt voor thuis.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

black friday Deal

50% korting op Happiest Baby Float

  • Geldig op alle boekingen t/m 31 december 2023
  • Niet geldig icm cadeaubonnen
  • De korting wordt bij je bezoek toegepast 
×

 

Hi!

Klik op de onderstaande chat om een bericht te sturen.

× Hoe kan ik je helpen?